I Danmark findes der fra tid til anden flotte skatte i den danske muld. Skatte der stammer tilbage fra tidligere tider, og dermed giver et unikt indblik i, hvordan vi levede for mange hundrede år siden. Disse skatte er uvurderlige og kan allesammen findes på Danmarks Nationalmuseum, hvis man gerne vil se dem i virkeligheden. I denne artikel går vi igennem de tre skatte arkæologisk betydning for Danmarkshistorien. Og man skal med garanti optage et stort kviklån, hvis man skal have fingrene i disse skatte. De er nemlig exceptionelt dyrebare og findes bag enorme sikkerhedsforanstaltninger grundet deres betydning for Danmarkshistorien. Vi gennemgår de tre skatte her, og fortæller om deres historie og betydning for Danmark.

Ravbjørnen

Nummer tre på denne liste er det ikoniske ravsmykke fra jægerstenalderen, og man mener at disse figurer har været et symbol på magt. I alt er der ca. 50 fund af små dekorerede ravfund fra denne tid i Danmark, hvoraf Ravbjørnen er den mest kendte af dem alle sammen. Den mest kendte blev fundet på Fanø Vesterstrand af en gruppe samlere og kom til Nationalmuseet i 1997. Man har fundet Ravbjørne i Resen ved Skive, på Tangkrogen i Aarhus og på Fanø. Ravbjørnen er beslægtet med blandt andet Ravelge og Ravfugle og udgør en vigtig del af danmarkshistorien, da den er med til at kortlægge vores forfædres færd i Jægerstenalderen. I 2011 opdagede man, at Nationalmuseet havde to falske ravbjørne i deres udstilling, hvilket trak en del overskrifter.

Solvognen

Solvognen er ligeledes en af de danske nationalklenodie og er et enestående fund fra bronzealderen. Figuren forestiler en hest, der trækker en solskive og står på seks hjul. Klenodiet er belagt med guld og er et af de mest velbevarede klenodier vi har fra denne tid. Den blev fundet i 1902 ved Trundholm Mose ved Odsherred i Nordvestsjælland. Det menes, at Solvognen var en offergave til de nordiske guder, hvilket forklarer dens skader. I dag findes den også på Nationalmuseet, og hvis man synes man har set den før kan det være fordi, at den i dag pryder den danske 1.000-kroneseddel.  

Guldhornene

Det absolut mest ikoniske fund er der ingen tvivl om. Guldhornene er en saga for sig selv og en af de allerflotteste skatte vi har haft… eller havde. Det lange horn blev fundet 1639 ved Gallehus i Sønderjylland, og det korte horn i 1734 på næsten samme placering. Guldhornene er specielle fordi de er sagnomspunde og har både nordiske og romerske inskriptioner på siderne. De originale horn var af de pureste guld og blev i første omgang udstillet i Kongens kunstkammer. Det varede dog ikke længe før en grådig guldsmed stjal hornene og smeltede dem om. Derfor mistede Danmark et af de vigtigste nationalklenodier nogensinde. Dem der i dag er udstillet på Nationalmuseet i København er kopier af originalerne. Faktisk er disse kopier også gentagende gange blevet forsøgt stjålet, hvilket bare bygger videre på myten om de legendariske horn af guld.