Hvert år udarbejder Slots- og Kulturstyrelsen en liste over de største og væsentligste arkæologiske fund, der er gjort i Danmark. Det er særligt de udendørs arkæologiske udgravninger, som har det med at ende på listen. Lad os nævne et par af de historiske fund, som har opnået stor opmærksomhed og således er blevet kendte blandt befolkningen.

Egtvedpigen er blandt de mest berømte historiske fund. Hun blev fundet og udgravet tilbage i 1921 efter 3500 år. Hun dateres til at blive begravet omkring 1370 f.kr. nær Vejle iført en dragt og et stort bælte af bronze. På baggrund af hendes tænder er det udledt, at hun døde omkring 16-års alderen. Derudover har man fundet ud af, at Egtvedpigen ikke stammer fra Danmark, men oprindeligt er vokset op i den sydvestlige del af Tyskland. Det var blot kort før sin død, at hun kom til Danmark. Egtvedpigen er blandt de mest kendte personer, som stammer fra oldtiden og har haft stor betydning for vores viden om bronzealderen.

Sidste år blev der gjort et utroligt historisk fund, som endda har opnået berømmelse på verdensplan og dermed fået international opmærksom. Der er tale om en udgravning af en kultbygning, der antages at stamme helt tilbage fra det første århundrede af vor tidsregning. Arkæologernes fund indebærer store guldrigdomme og massevis af våben, som antages at være benyttet til rituelle handlinger og ofringer.

Herudover har man i løbet af tiden fundet mange guldsmykker, såsom senest i februar 2019, hvor et kærestepar fandt en halskæde af guld nær Esbjerg ved brug af en metaldetektor. Smykket menes at stamme helt fra 900-tallet og har fået stor opmærksom, idet den vidner om, hvor dygtige vores forfædre var til deres håndværk.

Det er heller ikke længe siden, at arkæologer fra Københavns Museum fandt en hidtil ukendt tunnel nær Christiansborg. Det antages, at de ældste dele af tunnelen blev etableret i 1500-1600-tallet som en del af det tidligere slot, Københavns slot, mens nyere dele af tunnelen stammer fra 1700-tallet. Fundet af tunnellen har givet adgang til ny viden om byens udvikling omkring Slotsholmen.